Reseberättelse, Oslo 1.3-4.3.2012

Dag 1 Torsdag:

 

Under resans första dag besökte vi Studentenes Fotoklubbs årsfest. Festen började ganska snart efter att vi anlänt och vi begav oss dit direkt

istället för att fara via hostellet. Några av oss hade redan anlänt under dagen och befann sig redan på festen. Festen hölls i Chateu Neuf, eller deras motsvarighet till Kåren. På festen bjöds det förutom på riktigt bra mat och vin, även på live-musik. Tillika var en studentfotoförening från Trondheim också närvarande. Festen fortsatte en längre tid, och när vi väl kommit fram till hostellet var det redan sent in på natten.

 

Foto: Petter Sandvik

 

Dag 2 Fredag:

 

Dagens första mål var Akershus fästning. På platsen hade vi en guidad rundtur i den för Oslo historiskt betydelsefulla miljön. Vi fick bl.a. se några rätt så ökända fängelsehålor och höra om de berättelser och sägner som omger dem. Efter Akershus begav vi oss till Vigelandsparken, som är känd för de omkring ett par hundra statyerna som befolkar parken i varierande kreativa poseer.

Senare under dagen gjolde vi ett besök till det relativt nybyggda operahuset i Oslo. Även om man inte anser att opera skulle vara värt sin högkulturella status, är denna arkitektoniskt intressanta plats definitivt värt ett besök. Några av oss hann även gå via ett filmmusem i staden före vi återvände till hostellet.

 Foto: Johannes Eriksson

 

Dag 3 Lördag:

 

Lördagens huvudmål var Fotomässan, som var belägen i Lilleström en bit utanför Oslo. Mässan var till en stor del centrerad kring fotorelaterade produker och teknik. Det intressantaste på mässan var ändå fotoutställningarna och de fotografer som höll föreläsningar. Enda bristen var att det inte fanns någon filmtillverkare på plats (ingen gratis film…). Efter att ha yrat omkring i staden på jakt efter någonting ätbart befann vi oss i en pizzeria, var det samtidigt råkade vara ett rätt så högljutt barnkalas. Under kvällen besökte vi igen operahuset för att ta en till gruppbild.

 Foto: Mikael Robertsson

 

Dag 4 Söndag:

 

Förrän vi började att bege oss tillbaka till Finland hann vi under dagen besöka en del platser i staden. Det främsta målet var Stenersens museum, som hade en utställning av en sydamerikansk fotograf och en konstutställning. Senare gick vi snabbt via Nobels fredscenter och därefter gick vi vidare in i staden via några sevärdheter. Dagens sista egentliga punkter före vi for tillbaka till hostellet var en indisk restaurang och en italiensk glassbar.

 

Hemresan var problemfri, även om vi liksom vid ankomsten tog aningen olika vägar.

 

Hostellet var trevligt, kollektivtrafiken fungerade bra, det stora negativa med Oslo är dock att allt är aningen dyrt.

 Foto: Sandra Mitts

av Mikael Robertsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.